Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sucho jako rizikový faktor pro produkci zeleniny
Sekanina, Petr
Bakalářská práce se zabývá problematikou sucha a jeho vlivem na zemědělskou produkci zeleniny. Cílem práce je poskytnout ucelený náhled na působení sucha při pěstování plodin, nabídnout přehled adaptačních mechanismů rostlin a uvést praktické možnosti kompenzace vlivu sucha z pohledu pěstitele. Úvodní kapitola poskytuje možné definice sucha, způsoby jeho měření a zabývá se také vývojem sucha a suchých period v ČR. V další části se práce zaměřuje na konkrétní působení sucha na rostliny a jejich reakci na vláhový deficit. Třetí část práce se zabývá zavlažováním rostlin, určením optimální závlahy a nároky na závlahu jednotlivých druhů zelenin. Závěrečná kapitola potom řeší praktické způsoby, jakými lze negativní vliv sucha zmírnit z pohledu pěstitele.
Anatomie a funkční ekologie tropických alpínských rostlin Jižní Ameriky
Gorčicová, Barbora ; Sklenář, Petr (vedoucí práce) ; Stančík, Daniel (oponent)
Ve své bakalářské práci se zabývám rostlinami v páramu. V první části popisuji páramo jako unikátní prostředí ležící v tropickém pásu Jižní Ameriky ve velkých nadmořských výškách (nad 3000 m n.m.). Jedinečnost prostředí je dána propojením několika základních podmínek. Jsou to významné každodenní výkyvy teplot, tropická celoroční stálost klimatu a nadmořská výška. Anatomie adaptovaných rostlin, probírané ve druhé části bakalářské práce, jsou velmi ovlivněny těmito extrémními podmínkami. Díky ojedinělosti prostředí se v páramu objevují specifické životní formy. Z hlediska anatomie se u rostlin modifikuje stavba listu i cévní systém. Přestože v páramovém prostředí jsou zcela specifické (a proto zajímavé) způsoby života, je dosavadní poznání anatomie rostlin minimální. V poslední části práce naznačuji, jakým způsobem budu pokračovat na diplomové práci, která přispěje k lepšímu poznání tohoto nedostatečně prozkoumaného tématu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.